Guide: Slik får du lån til å ta en øyeoperasjon (LASIK-operasjon)

Veldig mange nordmenn trenger hjelpemidler for å se klart i hverdagen. I følge Avisa Nordland er det så mye som 79 % av befolkningen som til daglig bruker synshjelpemidler som briller eller kontaktlinser. Over de seneste årene har det også vært en ganske dårlig utvikling. I 2005 var tallet nemlig helt nede på 57 %. Man har derfor sett et økende behov for å korrigere synet, noe som har flere årsaker. Blant annet sitter vi mer foran skjermen (nettbrett, PC og TV) samt at den forventede levealderen øker.

Men det er mange som kunne tenke seg et liv uten briller og kontaktlinser. Laseroperasjoner har derfor nærmest blitt normale i Norge. Store selskaper som Memira og Argus Syn har åpnet opp klinikker i de største norske byene. Men hvor mye koster det egentlig å ta en øyeoperasjon? Og hvordan kan man finansiere det ved hjelp av lån?

Kostnaden på en øyeoperasjon

I følge denne oversikten ligger prisene på mellom 28,000 og 42,000 kroner for begge øynene. Det er ekskludert en forundersøkelse. Bare det å møte opp hos en privatklinikk og høre om man er egnet som pasient koster deg cirka 500 kroner.

Det har etter hvert kommet så mange klinikker på det norske markedet at de gjør “alt” for å få deg som kunde. Det hjelper selvfølgelig på å presse prisene nedover.

Kan og bør man dra utenlands?

Man kan absolutt dra utenlands. I noen tilfeller kan man også spare en god del penger på det. Allikevel er det noen ulemper med å utføre privat medisinsk behandling utenfor Norges grenser. For det første vil du nærmest være helt uten rettigheter hvis operasjonen går galt. Øynene er noe av det gjeveste du har, og du bør absolutt være forsikret når du går igjennom et så betydelig inngrep. For det andre er det ikke sikkert at klinikker i utlandet oppfyller de kvalitetskravene man er vant til fra norske klinikker og sykehus.

Det vil være nærmest litt arrogant å hevde at Norge har de beste kirurgene i verden. Men det er ikke til å stikke under en stol at norsk legestand holder et svært høyt nivå. Staten har i en årrekke pålagt kirurg-næringen strenge reguleringer som de er nødt til å forholde seg til. “Healthcare Access and Quality Index” er en rapport som legges frem med jevne mellomrom. Den viser hvilke land som har det beste helsevesenet i verden. I 2017 kom Norge på en femteplass. Når du vet at det er 195 land med i undersøkelsen, så er det veldig høyt.

Hvordan kan man få innvilget lån?

Hvis du ikke har 35,000 å bruke på en øyeoperasjon, så må du låne penger. Det har blitt veldig vanlig å bruke lånte penger på kosmetiske inngrep. Mange vil også mene at det å operere øynene er en litt mer fornuftig investering enn å ta Botox eller andre “plastiske” inngrep.

Det er to reelle alternativer å velge mellom.

#1: Finansiering gjennom klinikken

De fleste øyeoperasjon-klinikker gir deg mulighet til å låne penger av dem. Det vil si: du får lov til å utsette betalingen i en viss periode. I mange tilfeller er dette de betingelsene du må ta til takke med:

– Nedbetaling over en periode på mellom 6 og 24 måneder.
– Betalingen begynner samme måneden som operasjonen har blitt utført.
– Du får en faktura i postkassen din som du betaler ved å bruke nettbank.
– Ofte påløper det dyre renter og gebyrer.
– Du vil ikke ha mulighet til å forhandle om betalingsbetingelsene.
– Klinikken vil ofte markedsføre lånet som “den beste finansielle løsningen på markedet”.

Det er en del faresignaler du bør plukke opp når en bedrift tilbyr den en nedbetalingsavtale. For det første må du tenke: “Er dette virkelig et firma jeg ønsker å ha som kreditor?”. Du kan selv tenke deg et scenario hvor øyeoperasjonen ikke går som den skal. Komplikasjoner oppstår, og du ønsker å reklamere på det produktet du har blitt gitt. Da er det kjedelig å både ha klinikken som en kreditor, men også noen du har klaget på. I tillegg er det stor sjanse for at firmaet gir deg betydelig dårligere økonomiske vilkår enn ved et forbrukslån.

#2: Forbrukslån

Det mest naturlige alternativet er å ta opp et forbrukslån. Dette er lån som gis ut av forbruksbanker, og totalsummen ligger typisk på mellom 5000 og 500,000 kroner. Med andre ord: det er ganske stort spenn i hvor mye penger du kan få lånt. Som du allerede ser, så samsvarer dette veldig godt med totalprisen på en øyeoperasjon.

Valgfriheten er den største grunnen til å velge et forbrukslån. Hvis du går med på en nedbetalingsavtale med klinikken, så har du ikke noe valg. Du blir nødt til å godta de gebyr- og rentekostnadene som allerede har blitt satt. Når du søker forbrukslån, så er det du som har kontroll over hvilke banker som gir deg lån. I skrivende stund finnes det mer enn 30 banker som tilbyr forbrukslån i Norge. Selv om det finnes visse rammer som følge av norsk lov, så vil de fleste av dem tilby ulike vilkår og kostnader. Du sparer ofte veldig mye penger på å velge en slik løsning.

Hva har du lært i denne artikkelen?

Først og fremst at du alltid bør se deg om etter ulike former for finansiering når du skal ta en laseroperasjon. Du sparer nemlig mye penger på å velge riktig kreditor.

Uavhengig av hvilken klinikk du velger å utføre operasjonen på, så koster det ikke mer enn 50,000 kroner. Du bør prøve å spare opp så mye penger du kan. Det du ikke får til å spare opp kan du finansiere ved å bruke et forbrukslån. Husk på at nedbetalingstiden bør være så kort som overhodet mulig. Jo kortere nedbetalingstid, desto lavere kostnader i form av termingebyr og løpende renter.